Chinese Voedingsleer

Chinese Voedingsleer of Voeding volgens de Chinese Geneeskunde kun je ook kennen onder de naam “Voeding volgens de vijf elementen”. Dit is geen nieuwe hype of dieet, het valt onder de eeuwenoude Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG//TCM). Deze bestaat al zo’n 3000 jaar.

In China ga je iedere 2 of 3 weken naar je huisarts, die heel hoog aangeschreven staat! Hoger dan de specialisten in het ziekenhuis… Want als de huisarts het niet weet dan heeft hij iets niet goed gedaan…

Hij leest je tong en pols. Hij kan daarin aflezen hoe je er op dat moment bij zit en wat je nodig hebt. Qua voeding, qua geest en advies. De TCM is gebaseerd op Qi – Energie.

In de Chinese Voedingsleer draait namelijk alles om Qi, oftewel warmte en energie. Je kunt het niet zien maar wel degelijk voelen!

De energie (Qi) stroomt in jouw lichaam van orgaan naar orgaan zodat die processen kunnen voltooien. De TCM heeft het over organen maar daar bedoelen ze eigenlijk het orgaansysteem mee. Bv de longen – De energie die van en naar de longen stroomt maar ook om de longen heen. Qi kun je niet zien.

In onze voeding zit ook energie! Daarom verkleurt je banaan binnen een paar dagen naar vies bruin. Of gaat je tomaat schimmelen. Nu zijn er bepaalde voedingsmiddelen die extra goed (samen)werken met een “orgaan”. Ze stimuleren dit orgaan. En soms heb je dat nodig maar soms ook niet…  

Neem het simpele voorbeeld van Gember – Gember stimuleert de warmte in ons lichaam. Dat is fijn als je het koud hebt, tot op het bot. Dan moet je gember eten of drinken. En daar bedoel ik mee, verwerk gember in je eten of drink een kop gember thee. Maar wat nu, als je het al warm hebt? Bv de vrouw in de overgang met opvliegers… Dan voeg je nog meer warmte toe en ga je nog meer of langere opvliegers creëren… Niet handig dus…

Dus leuk al die voorschriften en adviezen maar vraag jezelf af of het wel bij je past. En diep van binnen voel je dat!

Ga voelen wat voeding met je doet!